Het boek

Welkom

U vindt hier informatie over drieteenstrandlopers en het boek over deze gezelligheidsdieren: Een Groenlander in Afrika, de wonderbaarlijke reis van de drieteenstrandloper. Over de auteur Koos Dijksterhuis en zijn andere werk kunt u terecht op dijksterhuis.net en plezierverzen.nl.

NU TE VERKRIJGEN ALS E-BOOK:

ISBN: 9789462250017
Verkrijgbaar via de apple-store en ook via alle andere online boekwinkels (bol, ako, bruna etc).

Uitgeverij Fosfor
Oudezijds Voorburgwal 129 - II
1012 EP Amsterdam
The Netherlands

+31 (0)20 30 80 615
www.uitgeverij-fosfor.nl
@fosforuitgevers  ISBN 9789035134249 Prijs €.22,50 (336 pagina’s, 500 gram, paperback) uitgeverij Bert Bakker / Prometheus  Uitverkocht!

Ze dribbelen langs het strand op zes tenen: drie aan elke voet. Als je op het strand wandelt, lopen ze voor je uit, tot ze ineens terugsnorren. Drieteenstrandlopers zijn gezelligheidsdieren.

’s Winters hollen ze over de stranden van Schotland tot Zuid-Afrika. Maar waarom vliegen ze eigenlijk naar Afrika als ze ook in Nederland kunnen overwinteren? En waarom broeden ze helemaal bij de Noordpool?
Wonderbaarlijke vogels, op een wonderbaarlijke reis. Onderzoeker Jeroen Reneerkens reist ze achterna. Schrijver Koos Dijksterhuis reist mee. Ploegend door een meter sneeuw op de zompige toendra, uitdrogend aan de kust van de Sahara in Mauritanië, zwetend in de vochtige tropenhitte van Ghana. Rillend in de wind op IJsland, op Vlieland en op Schiermonnikoog.

Dit boek maakt van de drieteenstrandloper, de schrijver en de onderzoeker oude bekenden. Het is populaire wetenschap en een menselijk reisverhaal ineen.

-

Drieteenstrandlopers en Koos Dijksterhuis op Schiermonnikoog

10 gedachten over “Het boek

 1. Dick van Houwelingen

  Beste Koos,

  Afgelopen weekend was ik op Vlieland om te vogelen. Ik had je boek “Een Groenlander in Afrika” meegenomen om ’s avonds te lezen. Erg leuk als het boek dan ook begint met een vangsessie op Vlieland. Ook leuk om dan bekenden tegen te komen in je boek als Leon Kelder en Gerlof de Roos. Over die laatste schrijf je dat hij als leek zich in diverse internationale onderzoeksexpedities binnen wist te praten. Gerlof is echter een gepromoveerde bioloog en dus zeker geen leek! Zie deze link.
  Zonderling was tie echter wel en ik kan ook de nodige sterke verhalen over hem vertellen. Maar ik denk ook met veel plezier terug aan onze nachtelijk vangsessies op Vlieland en als hij bij me op bezoek kwam om bij onze vogelclub een lezing te geven.

  Het boek vind ik heerlijk lezen en uitermate boeiend Klasse!
  Overigens ook nog bij 2 drietenen de ringen afgelezen en dit intussen gemeld bij Jeroen.

  Groet, Dick van Houwelingen

  Reageren
 2. eric bos

  Hallo Koos,

  Ook ik las het boek op een eiland.Het lijkt haast zo te horen.
  Het Kaapverdische Santiago en het lezen motiveerde het zoeken naar gelabelde exemplaren
  De 2 die ik er zag waren echter ongeringd.
  Apart een winterkleed drieteen op een diep zwart strand. Vooral in (kijker)beeld zonder andere elementen is het alsof je naar een ouderwets negatief kijkt.
  Ik las het boek met veel plezier.

  Groet,Eric Bos

  Reageren
 3. thea jacobs-holwerda

  heerlijk om te zien, die mooie lopertjes op schier.
  ik kijk er altijd met verwondering naar terwijl in eigenlijk niet zoveel heb met vogels, behalve dan die strandlopertjes en de merels, maar dat is omdat de lente inluid en ze zo geweldig naar elkaar zingen, fluiten, liefesverklaringen af leggen, wat het ook is, erg mooi en rustgevend, als schiermonnikoogse van geboorte vind ik het geweldig om tussen de regels door te lezen dat koos van schier houdt(ik lees ook altijd zijn stukjes in trouw en het was een eye opener voor mij om te weten dat die smienteentjes mosselen in zijn geheel doorslikken, ik kijk nu heel anders naar die mooie eendjes)groet thea

  Reageren
 4. Arthur Barhorst

  Beste Koos,

  Onlangs in één ruk jouw boek “Een Groenlander in Afrika” uitgelezen. Een prachtig reis- en natuurverhaal! Ik vind het minstens zo goed als Tijs Goldschmidt’s “Darwin’s hofvijfer”. Je hebt de vogelaar in mij wakker gemaakt.

  Reageren
 5. Ann Doull

  Dear Koos;
  After seeing your SAnderling video on the internet, I ordered your book which I am enjoying very much.
  I spend my summers on the south shore of the St Lawrence and SAnderlings stop there on migration. They are one of my favourite shore birds and I am happy to learn more about them.
  I am 87 years old and have been an amateur birdwatcher all my life.
  With some knowledge of German and a good dictionary I find I can understand your book and have managed 60 pages in a month.! Now I look forward to a summer of more interesting reading.
  Greetings from Nova Scotia CAnada
  Ann Doull

  Reageren
 6. Eelke Folmer

  Beste Koos en Jeroen,
  Met veel plezier heb ik “jullie” boek gelezen. Wat een goed en leuk verhaal over ecologisch veldwerk en de dilemmas dat het met zich mee kan brengen. Een aanrader voor zowel insiders als voor mensen die zich een beeld willen vormen van het werk dat nodig is om tot goed begrip van de ecologie van een trekvogel te komen. Het boek helpt mee aan bewustwording wat nodig is om leefgebieden van steltlopers te beschermen.
  Eelke

  Reageren
 7. Marc Abuys

  Erg boeiend verhaal Kees, dat die steltlopertjes zo ver komen,is me altijd blijven verbazen, 12.000 km toe maar…en dat op spierkracht..waarom rennen ze zo snel eigenlijk ..ik heb er een stel gezien tijdens een veldexcursie op Texel,vorig jaar stuk of vier of vijf denk ik helaas geen goede foto’s kunnen maken. Wacht nog op de herkansing ,, Mooi boek is het geworden ,proficiat, mijn literatuur gaat meestal over reptielen/herpetofauna als slangen ,mr alle gewervelden/veldsoorten boeien me wel degelijk en dit zijn gewoon prachtige en bijzondere vogels..Waard om te beschermen.. en ..blijven lachen he,..groet Marc…

  Reageren
 8. Jaap Hengeveld

  mooi zo’n e-book
  maar ik heb een samsung dus dat gaat lukken
  waar o waar vind ik nog een echte printversie van het boek?

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *